Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Η κυβέρνηση διόρισε τον πρώτο κουμπάρο της

Για τον καλόπιστο πρόκειται για συκοφαντίες. Για τον κακεντρεχή επίκεινται λοβιτούρες. Η κυβέρνηση διόρισε τον πρώτο κουμπάρο της. Η λέξη «κουμπάρος» απέκτησε μιαν επιπλέον ερμηνεία από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Κουμπάρος» εστί ο απατεώνας που, ενώ έχει λερωμένο κούτελο, αναλαμβάνει δημόσιο αξίωμα.

Οι χαρακτηρισμοί δεν είναι υπερβολικοί όταν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις: τρεις κουμπάροι μπλεγμένοι με την Επιτροπή Ανταγωνισμού καταδικάστηκαν για δωροδοκία και απόπειρα εκβίασης. Η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη υπέπεσε σε επικοινωνιακό λάθος, τοποθετώντας στην προεδρία της «Κτηματολόγιο ΑΕ» τον κ. Απόστολο Αρβανίτη, κουμπάρο του υφυπουργού της κ. Γιάννη Μανιάτη. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει πολιτικό σφάλμα, αν προκύπτει αδικία και αν αποδεχόμαστε εκ προοιμίου πως όσοι συνδέονται με κοινωνικές σχέσεις είναι εξ ορισμού μιζαδόροι.

Ο κ. Μανιάτης είναι αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός, διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το ίδιο αντικείμενο σπούδασε και ο κ. Αρβανίτης, ο οποίος έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, στον τομέα Κτηματολογίου.
Θα μπορούσαν να έχουν βαθιά, πολύχρονη φιλία, χωρίς να σφραγίσουν τη σχέση τους με κουμπαριά. Αλλά και που τη σφράγισαν, δεν σημαίνει τίποτα. Φιλίες διαλύονται συν τω χρόνω, κουμπάροι χάνουν την επαφή. Ακόμη και αν βλέπονταν κάθε μέρα, τούτο δεν σημαίνει ότι γνώριζε ο ένας όλες τις δουλειές του άλλου. Καθένας έχει τη δική του κρυφή ζωή, επαγγελματική και προσωπική.
Σύμφωνα λοιπόν με την υπουργό Περιβάλλοντος η επιλογή του κ. Αρβανίτη δεν έγινε καθ΄ υπόδειξιν του κουμπάρου. Ηταν τυχαία. Αξίζει λοιπόν τη θέση του ο πρόεδρος του Κτηματολογίου; Αν ήταν απόφοιτος ΙΕΚ κομμωτικής, θα μπορούσαμε να του προσάψουμε ανεπάρκεια. Πλην όμως ο κουμπάρος αποδεικνύεται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Ως καθηγητής έχει επιβλέψει περί τις 100 διπλωματικές εργασίες- προπτυχιακές και μεταπτυχιακές. Δηλαδή ένας αξιόλογος ανταγωνιστής δυνητικά υπήρξε φοιτητής του.

Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους επελέγη ο κ. Αρβανίτης, οι οποίοι φαίνονται πιο πειστικοί από μια απλή κουμπαριά. Το βιβλίο του «Κτηματολόγιο- Θεωρητικό υπόβαθρο: Ελληνική πραγματικότητα» (Εκδόσεις Ζήτη, 2000) αποτελεί ευαγγέλιο για όλες τις συναφείς σχολές της επικράτειας. Συμμετείχε σε 30 ερευνητικά προγράμματα, έλαβε μέρος σε περισσότερα από 100 συνέδρια και δημοσίευσε κάπου 70 εργασίες. Τούτων δοθέντων, δεν βγαίνει σκάρτος. Οπότε, ας πιάσουμε τη γυναίκα του, μην τυχόν προκύψει από εκεί κάνα λαβράκι.
Η κυρία Ειρήνη Κριτσινέλη είναι επίσης τοπογράφος μηχανικός. Δηλαδή για να εργαστεί θα πρέπει να ενταχθεί σε κάποιο τεχνικό γραφείο- εν προκειμένω στη Χωροτεχνική ΑΕ, μελετητική εταιρεία, που όπως όλες του κλάδου διεκδικούν κτηματογραφήσεις. Διαβεβαίωσε ότι ανέστειλε την επαγγελματική δράση χάριν του συζύγου: για να μην υπάρχει κάτι επιλήψιμο.
Σε αυτήν την κίνηση ορισμένοι είδαν και πάλι το κακό- ποια ήταν η ακριβής ημερομηνία αποχώρησης και αν θα διεκδικήσει η εταιρεία μια κτηματογράφηση κάπου στον Βόλο. Για τους καχύποπτους υπάρχει παντού οσμή σκανδάλου: έφυγε, αλλά κρατά κομπιναδόρικα τη θέση της, θα αναλάβει όλες τις καλές δουλειές και όταν γεμίσει το θησαυροφυλάκιο θα τα μοιραστεί με τον υφυπουργό. Αλήθεια, όσοι διακινούν αυτά τα σενάρια πολιτικής φαντασίας, έχουν δείγματα τέτοιας συμπεριφοράς; Καταγράφεται κάπου μια άτιμη συναλλαγή ή απλώς τούς περνάει από το μυαλό μια ιδέα και την «μπουμπουνίζουν» δημόσια;

Η κυρία Μπιρμπίλη έκανε ένα ακόμη επικοινωνιακό λάθος, διορίζοντας μέλος στο ΔΣ του Κτηματολογίου τον κ. Γ. Σαλαβάνο, σύζυγο της υπουργού Παιδείας. Μια ακραία ηθική άποψη θα απαιτούσε από κάθε πολιτικό μηχανικό που στεφανώνεται μια Διαμαντοπούλου να αποσύρεται στο σπίτι και να αφιερώνεται στη λάτρα. Λίγο πιο χαλαρά θα του επιτρέπαμε να έχει και καμιά δουλίτσα, όχι όμως σχέση με τη διοίκηση του κράτους.
Παρά το γεγονός ότι ο κύριος της κυρίας υπήρξε πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και κτηματογράφησε δέκα αρχαιολογικούς χώρους, έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων, η προηγούμενη εμπειρία δεν αποτελεί εχέγγυο. Ως μέλος του ΔΣ δεν έχει καμία προκλητική αμοιβή. Η επιλογή όμως από μόνη της δίνει λαβή. Μπορεί να θεωρηθεί ότι ανέλαβε το ασήμαντο πόστο με απώτερο στόχο να κλείνει δουλειές.
Καθώς βρισκόμαστε στο στάδιο τής άνευ τεκμηρίων προφητείας σκανδάλων, η διάψευση των διαδόσεων συμβάλλει στη διάδοση. Ελπίζουμε ότι από τα άξια πρόσωπα θα προκύψει αξιόλογο έργο. Αν ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο χωρίς οικονομικές παρεκτροπές δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα, ούτε με τους κουμπάρους ούτε με τους ομόκλινους. Ας τους δώσουμε μια πίστωση χρόνου.

ΠΗΓΗ: tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: